فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شناخت و اولویت بندی عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری مطالعه موردی: شرکت آب جنوب شرق خوزستان
    هادی الهایی*، زهره چراغی، منصور کوهی رستمی صفحات 1-16
    هدف

    هدف از اجرای پژوهش حاضر، شناخت و اولویت بندی عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش در شرکت بهره برداری تولید و انتقال آب جنوب شرق خوزستان بوده است.

    روش شناسی:  

     پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه ی پژوهش را، 10 نفر از خبرگان (5 نفر از اساتید دانشگاهی حوزه پژوهش) و مدیران شرکت (5 نفر از مدیران با سابقه) تشکیل می دهد. روش نمونه گیری و انتخاب جامعه مورد نظر، روش غیر تصادفی هدفمند بوده است و برای گردآوری داده های مورد نیاز، از مصاحبه ساختاریافته و پرسشنامه استفاده شده است. تحلیل نهایی داده های پژوهش با استفاده از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری انجام شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تاثیرپذیرترین عوامل، ساز و کار بحث های گروهی، پست سازمانی و استفاده از منابع می باشند. در سطح دوم عامل وجود منابع، قرار گرفته که بر عوامل سطح اول اثر می گذارد و از عامل سطح سوم اثر می پذیرد. در سطح سوم عامل تمرکز، قرار دارد. در سطح چهارم چهار عامل زیرساخت فناوری، اعتماد، رهبری و تسهیم دانش قرار گرفته اند و بالاخره در سطح پنجم عامل مشارکت، قرار دارد. بر اساس مدل به دست آمده، این عامل اثرگذارترین عامل در دراجرای صحیح مدیریت دانش می باشد.

    نتیجه گیری

    عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش، بر حسب سطح تاثیرگذاری، در اجرای صحیح فرایندهای مرتبط نقش کلیدی دارند. با توجه به مدل نهایی پژوهش می توان دریافت که تمامی ده عاملی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند، اگرچه در سطوح با درجات تاثیر متفاوت قرار دارند اما با هم مرتبط هستند. این مدل، عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش در شرکت مورد مطالعه را شناسایی کرده و روابط میان این عوامل را کشف و آن ها را رتبه بندی کرده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، شرکت آب جنوب شرق اهواز، مدلسازی ساختاری تفسیری، پیاده سازی مدیریت دانش
  • عوامل توانمندسازی کتابداران جهت ایجاد و انتقال دانش (مطالعه موردی دانشگاه-های علوم پزشکی ایران و تهران)
    لاله فروتن راد، هاجر زارعی*، عصمت مومنی، سید جواد مرتضوی امیری صفحه 2
    مقدمه

    ایجاد دانش در سازمان و تبدیل و انتقال آن، به میزان مهارت و توانایی نیروی انسانی ماهر بستگی دارد. موفقیت توانمندسازی کارکنان نیز به عوامل و موانعی بستگی دارند.

    هدف

    پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر توانمندسازی کتابداران، جهت ایجاد و انتقال دانش در میان کتابداران دانشگاه های علوم پزشکی ایران و تهران، پرداخته است.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و به روش پیمایشی- همبستگی بود. جامعه آماری، تعداد 104 نفر از کتابداران کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی ایران و تهران بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی- استنباطی با آزمون های پیرسون (برای داده-های با توضیع نرمال) و اسپیرمن (برای داده های کیفی اسمی)، و نرم افزارهای اس پی اس اس (نسخه 23) و آموس استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین عوامل فردی و ایجاد دانش رابطه معناداری وجود دارد. هچنین بین عوامل فردی و انتقال دانش رابطه معناداری وجود ندارد.

    نتیجه

    نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که میان عوامل فردی و گروهی(جنسیت، میزان تحصیلات، احساس اعتماد، و احساس معنی داری) بیشترین تاثیر را بر توانمندسازی کتابداران جهت ایجاد و انتقال دانش داشته است.

    کلیدواژگان: عوامل موثر بر توانمندسازی، ایجاد دانش، انتقال دانش، کتابداران، دانشگاه علوم پزشکی
  • رابطه عوامل جمعیت‎شناختی و رفتار برنامه ریزی نشده کاربران کتابخانه های دانشگاهی
    هادی هراتی*، فهیمه باب الحوائجی، نجلا حریری صفحه 3

    هدف:

     هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین عوامل جمعیت‎شناختی و رفتار برنامه ریزی نشده کاربران در استفاده از منابع و خدمات کتابخانه های دانشگاهی است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر کاربردی است که به روش پیمایشی انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. برای سنجش روایی پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی و به منظور تعیین پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد. جامعه پژوهش شامل دانشجویان عضو کتابخانه های مرکزی دانشگاه های فردوسی مشهد، شهید چمران اهواز، تبریز، شیراز و پردیس دانشگاه تهران شامل 69351 نفر بودند. پس از تعیین حجم نمونه به تعداد 382 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان، جهت گردآوری داده ها از روش نمونه گیری طبقه ای و در داخل هر طبقه به صورت تصادفی استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، سن، مقطع تحصیلی و میزان مراجعه دانشجویان به کتابخانه های دانشگاهی رابطه معناداری با رفتار برنامه ریزی نشده آن ها در استفاده از منابع و خدمات این نوع از کتابخانه ها دارد. همچنین تفاوت معناداری بین جنسیت، دانشگاه محل تحصیل و گروه تحصیلی دانشجویان با رفتار برنامه ریزی نشده آن ها در استفاده از منابع و خدمات کتابخانه های دانشگاهی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    کتابخانه های دانشگاهی باید به منظور استفاده بهینه و موثر از منابع و خدمات، جذب مخاطب و افزایش سطح آگاهی و اطلاعات عمومی مراجعان به عوامل جمعیت شناختی موثر بر رفتار برنامه ریزی نشده مراجعان توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، رفتار برنامه ریزی نشده، عوامل جمعیت‎شناختی، کتابخانه های دانشگاهی
  • ایجاد و بهبود شبکه تبادل دانش ضمنی در آموزش عالی
    اصغر زمانی* صفحه 4
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی برای ایجاد و بهبود شبکه تبادل دانش ضمنی در آموزش عالی کشور انجام شده است.

    روش

    این مطالعه با روش ترکیبی انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه‏های نیمه ساختاریافته بود که بر اساس نمونه‏گیری نظری، مشارکت کنندگان از میان خبرگان تجربی آموزش عالی، خبرگان نظری و خبرگان حوزه مستند سازی تجربیات به صورت هدفمند انتخاب شدند. روش تحلیل بخش کیفی روش تماتیک بود. برای حصول اطمینان از روایی مرحله نخست پژوهش، از نظر مشارکت کنندگان پژوهش، بررسی همکار و در نهایت بازاندیشی پژوهشگر استفاده شد. برای محاسبه پایایی کدگذاری های انجام شده، از روش پایایی باز آزمون و روش پایایی توافق بین دو کد گذار استفاده شد. در بخش کمی پژوهش، جامعه آماری عبارت بود از کلیه روسا و معاونان و مسولان دفاتر روسا و معاونان و مسیولین روابط عمومی پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی تحت پوشش وزارت علوم تحقیقات و فناوری که برای انجام این مطالعه از سرشماری استفاده گردید. ابزارگردآوری داده های مورد نیاز بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود که برای روایی محتوایی، پرسشنامه در اختیار تعدادی از خبرگان و صاحب نظران و اساتید قرار گرفت و پس از اعمال نظرات اصلاحی آنان، مورد بهره برداری قرار گرفت. برای سنجش پایایی ابزار اندازه گیری از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. در بخش کمی برای تحلیل داده های گردآوری شده از روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که چهار مرحله اساسی در فرایند ایجاد شبکه تبادل دانش و تجارب و مستندسازی تجربیات سازمانی روسا ومعاونان پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی کشور نقش دارند که ستون اصلی الگوی مربوطه را شکل می دهند این مراحل عبارتند از: سیاست گذاری مستند سازی؛ برنامه ریزی مستند سازی؛ اجرای مستند سازی؛ پایش، کنترل، تسهیم. در نهایت، خروجی پژوهش در قالب الگوی مستند سازی تجربیات سازمانی ارایه شد.

    نتیجه گیری

    برای ایجاد و بهبود شبکه تبادل دانش ضمنی در آموزش عالی و مستند سازی تجربیات باید سیاست های سازمانی و فرا سازمانی مورد بررسی و کنکاش واقع شده و در صورت لزوم اصلاح گردند. همچنین چرخه مستند سازی یک تجربه و عمر شبکه تبادل دانش ضمنی هیچ گاه پایان نمی یابد و همواره مورد بازبینی و اصلاح قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه تبادل دانش ضمنی، مستند سازی تجربیات، تجربه سازمانی، پژوهشگاه ها و موسسات پژوهشی، آموزش عالی
  • بازدارنده های فراسازمانی رشد ظرفیت پدیده نظریه پردازی در دانشگاه های ایران: موردکاوی دانشگاه تربیت مدرس
    محمد حسن زاده*، بهروز رسولی، المیرا کریمی صفحه 5

    هدف :

    نظر به اهمیت نظریه پردازی در مسیر توسعه و پیشرفت علمی، در اسناد بالادستی در پیوند با علم، فناوری، و نوآوری در ایران توجه خاصی به آن شده است. ولی به نظر می رسد علیرغم توجه به این پدیده در ایران، هنوز نظریه پردازی نتوانسته است رشد و پیشرفت چشم گیری داشته باشد. هدف از این پژوهش واکاوی موانع فراسازمانی کلیدی رشد ظرفیت نظریه پردازی در کشور است.

    روش شناسی:

     فلسفه تفسیرگرایی با آمیزه ای از عمل گرایی جهان بینی این پژوهش است. قوم نگاری با آمیزه ای از گراندد تیوری نیز روشی است که برای پاسخگویی به پرسش های پژوهش انتخاب شده است. برای گردآوری داده ها، با 12 خبره در دانشگاه تربیت مدرس مصاحبه شده، مصاحبه های پیاده سازی و در نرم افزار «مکس کیو. دی. ای.» تحلیل، کدگذاری، و مقوله بندی شده اند.

    یافته ها

    به شکل جامع می توان موانع پیشرفت نظریه پردازی را به دو گروه سازمانی و فراسازمانی دسته بندی کرد. از آنجا که تمرکز این پژوهش بر موانع فراسازمانی است، این موانع را می توان در هفت دسته کلی، یعنی شامل پیوند ضعیف علم با جامعه، مشکلات اقتصادی کشور، مدیریت ناکارآمد آموزش عالی، ناکارآمدی آموزش عالی، دشواری نظریه پردازی، سیاست گذاری نادرست آموزشی، و سیاست گذاری نادرست پژوهشی سازماندهی کرد.

    اصالت:

     نظریه پردازی از پدیده های کلیدی آموزش عالی است که نباید از رشد و گسترش آن غافل شد؛ نخستین گام برای تحقق این پدیده شناسایی موانعی است که رشد آن را کند می سازند. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی انجام شده که دیدی ژرف از موانع نظریه پردازی به دست می دهد و دسته بندی تازه ای مطرح می کند که سیاست گذاری را در این زمینه عملی می سازد.

    کلیدواژگان: نظریه پردازی، ایران، موانع و مشکلات، آموزش عالی، پیشرفت علمی
  • بررسی رفتار اطلاعاتی کاربران کتابخانه های عمومی در شبکه ی جهانی وب: یک مطالعه پدیدارشناسانه
    فرامرز سهیلی*، سرگل رحیمی صفحه 6
    هدف

    افزایش روز افزون اطلاعات و پی بردن به ارزش و اهمیت آن در زندگی شخصی و حرفه‏ای افراد، معضل چگونگی دسترسی به اطلاعات را برای آنها به دنبال داشته و دسترسی به اطلاعات مورد نیازشان مهارت‏های خاصی را طلب می‏نماید. هدف از پژوهش حاضر بررسی رفتار اطلاعاتی کاربران کتابخانه های عمومی شهرستان سقز در شبکه جهانی وب می باشد.

    روش

    این پژوهش به شیوه پژوهش کیفی پدیدارشناسی و با استفاده از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته و نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام شده است. جامعه پژوهش کلیه کاربران کتابخانه های عمومی شهرستان سقز بودند که حجم نمونه این پژوهش براساس معیار اشباع 25 نفر بودند. افراد مورد مصاحبه دیدگاه ها و تجارب خود را پیرامون شبکه جهانی وب و محتوای سایت هایی که بازدید می شود، به بحث گذاشتند. مکالمات ضبط و سپس دست نویسی شد و با استفاده از روش درون مایه ای براون و کلارک تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    طی این پژوهش 5 درونمایه اصلی که هر کدام حاوی تعدادی درون مایه فرعی هستند استخراج شد درونمایه ها عبارتند از: دلایل کارآمدی، عوامل ترغیب کننده، سواد اطلاعاتی و رسانه ای، پیامد، محدودیت ها، نیازهای اطلاعاتی کاربران.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش می تواند برای خود فرد، خانواده ها و مسیولین سودمند باشد. مسیله مهم در این پژوهش لزوم آموزش کاربران جهت آشنایی با جنبه های کاربردی مثبت و پیامدهای منفی شبکه جهانی وب برای گزینش آگاهانه منابع و اطلاعات است. و همچنین لزوم افزایش سرعت اینترنت و سیستم های کامپیوتری در کتابخانه های عمومی و ارسال خدمات آگاهی رسانی جاری، فهرست مندرجات نشریه های تخصصی و .. به پست الکترونیکی کاربران می باشد.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، کاربران کتابخانه های عمومی، شبکه جهانی وب، پدیدارشناسی، شهر سقز
  • بررسی نقش میانجی کیفیت بر رابطه بین ویژگی های کاربران و استفاده از سیستم اتوماسیون اداری دانشگاه علوم پزشکی لرستان
    محمدرضا فرهادپور*، سیمین رضائی صفحه 7
    هدف

    هدف بررسی رابطه بین ویژگیهای کاربران و استفاده از سیستم اتوماسیون اداری با توجه به نقش میانجی کیفیت سیستم است.

    روش

    مطالعه کاربردی و روش پیمایشی تحلیلی است.جامعه پژوهش کاربران سیستم به تعداد10082نفر بود. با استفاده از جدول مورگان 384 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه پایا (%94=α) گردآوری شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که به لحاظ ویژگیهای کاربران وضعیت نگرش (90 درصد)، لذت (4/94 درصد)، اعتماد (76 درصد) و انتظارات از فناوری اطلاعات (91/2 درصد)؛ به لحاظ وضعیت کیفیت سامانه (79 درصد)، کیفیت اطلاعات (81 درصد) و کیفیت خدمات (73 درصد)؛ و به لحاظ استفاده از سیستم اتوماسیون (83 درصد)و مقادیر مشاهده شده در سطح (01/0>P) معنیدار و بیشتر از حد متوسط (3) است. همچنین مولفه های کیفیت سیستم بر رابطه بین ویژگیهای کاربران و استفاده از سیستم تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    نتیجه این که کاربران و سیستم اطلاعاتی در سازمان انگاره غیرمرتبط نیستند و توجه به ویژگیهای کاربران میتواند زمینه استفاده بهتر از سیستم و موفقیت آن را فراهم کند.

    کلیدواژگان: کیفیت سیستم اطلاعاتی، سیستم اتوماسیون اداری، ویژگی های کاربران سامانه، استفاده از سیستم اطلاعاتی
  • بررسی شکاف بین انتظارات و سودمندی ادراک شده کتابداران کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی از قابلیت ‏های سامانه مدیریت کتابخانه ‏های عمومی کشور (سامان) براساس نظریه انتظار - تایید
    مرضیه گلابیان مقدم، ایرج رداد، حسن بهزادی* صفحه 8
    هدف

    تعیین میزان شکاف بین انتظارات کتابداران از قابلیت‏های سامانه سامان و سودمندی ادراک شده از جانب آن‏ها بر اساس نظریه انتظار- تایید است.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و ازنظر روش اجرا، پیمایشی با رویکرد توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کتابداران شاغل در نهاد کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی هستند که از سامانه سامان استفاده می کنند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای محقق ساخته است که روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها: 

    میزان شکاف بین سطح انتظار و سومندی ادراک شده برابر با 415/0- است. بر اساس نتیجه آزمون تی زوجی دو جامعه وابسته، شکاف بین انتظارات کتابداران از قابلیت های سامانه سامان و سودمندی ادراک شده از جانب آن‏ها بر اساس نظریه انتظار - تایید معنی دار است.

    نتیجه گیری:

     طراحان سامانه سامان بهتر است با در نظر گرفتن خواسته ها و انتظارات رو به تغییر کتابداران سعی در پر کردن این شکاف و نزدیک کردن هر چه بیشتر قابلیت‏های سامانه به انتظارات کتابداران تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: انتظارات، سودمندی ادراک شده، نظریه انتظار تایید، سامانه سامان، نهاد کتابخانه های عمومی
  • تاثیر عوامل شاداب سازی کتابخانه بر جذب کاربران: بررسی دیدگاه کاربران کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه
    محسن جعفری، امین زارع*، محمود مرادی صفحات 17-36

    هدف :

    هدف از انجام این پژوهش پیش رو بررسی تاثیر عوامل شاداب سازی کتابخانه های عمومی بر جذب کاربران در بین مراجعه کنندگان کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه بود.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع پژوهشهای کاربردی است که به شیوه ی توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری مشتمل بر 24087 نفر که شامل 9884 مرد و 14203 زن از اعضای فعال کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه است. حجم نمونه مورد نیاز براساس فرمول کوکران و با سطح خطای 5 درصد، 378 نفر بدست آمد. روش نمونه گیری مورد استفاده در این پژوهش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود و برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی استنباطی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره ی تمامی متغیرها بیشتر از حد متوسط بود و بزرگ ترین مقدار میانگین به متغیر پیرایش محیطی و کم ترین مقدار میانگین به متغیر فضای محیطی تعلق گرفت. همچنین یافته های استنباطی پژوهش حاکی از آن بود که پیرایش محیطی، آرایش محیطی، فضای محیطی، بخش رفاهی محیطی و عناصر محیطی بر میزان جذب کاربران تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که عوامل شاداب سازی کتابخانه های عمومی بر افزایش جذب مخاطب در بین مراجعه کنندگان کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه تاثیر گذار است. و در بین عوامل شاداب سازی عنصر رفاهی بیشترین اهمیت را دارد.

    کلیدواژگان: شاداب سازی، کتابخانه های عمومی، کرمانشاه
|
  • Librarians Empowerment Factors for Knowledge Creation and Transfer (Case Study of Iran and Tehran University of Medical Sciences)
    Laleh Foroutan Rad, Hajar Zarei *, Esmat Momeni, Seyed Javad Mortazavi Amiri Page 2
    Objective

    Creating knowledge in the organization and transforming it depends on the skill and ability of the skilled manpower. The success of employee empowerment also depends on factors and obstacles. The present study seeks to empower librarians of Iran and Tehran University of Medical Sciences to create and transfer knowledge.

    methodology

    This research is one of the applied research that has been done by survey-correlation method. The study population consisted of two universities, Iran University of Medical Sciences with 76 librarians and Tehran University of Medical Sciences with 61 librarians, which totaled 137 librarians. According to Morgan's table, 104 people were selected. Data were collected randomly. Two standard questionnaires, Spritzer Empowerment (1995), and Newman & Conrad Knowledge Management (1999), were used for data collection. The Spritzer Questionnaire has five components (competence, affectivity, sense of meaning, choice, trust), and the Newman and Conrad model has four components (knowledge creation, knowledge retention, knowledge transfer and transfer, and knowledge utilization). In this study, two components of knowledge creation and knowledge transfer are considered. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis with Pearson (for normal explanatory data) and Spearman (for nominal qualitative data) tests. Data analysis was performed using SPSS software version 23, and the impact of empowerment factors on knowledge creation and transfer of community librarians' knowledge to the structural model of Amos software was used.

    Findings:

    The findings of the present study indicate that there is a significant relationship between individual factors and knowledge creation. There is a significant relationship between gender and education with knowledge transfer. There is a significant relationship between group factors (sense of trust and sense of meaning) and knowledge creation and transfer. There was no significant relationship between group factors (competence, choice, and affectivity) and knowledge creation and transfer. As empowerment increases, knowledge creation and transfer among librarians increases, and empowerment decreases as knowledge creation and transfer among librarians decreases. Many factors affect empowerment, but according to the results of the present study, individual and group factors (gender, level of education, sense of trust, and meaningful feeling) had the greatest impact on empowering librarians to create and transfer knowledge.

    Results

    Findings showed that there is a significant relationship between individual factors and knowledge creation. But there is no significant relationship between individual factors and knowledge transfer.

    Keywords: Empowerment success factors, Knowledge creation, knowledge transfer, Librarian, University of medical sciences
  • Relationship Between Demographic Factors and Unplanned Behavior of Users of Academic Libraries
    Hadi Harati *, Fahimeh Babalhavaeji, Nadjla Hariri Page 3
    Purpose

    The purpose of the present study is to investigate the relationship between demographic factors and unplanned behavior of users in the use of academic libraries resources and services.

    Method

    The present study is an applied research using a survey method. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. The face and content validity were employed to measure the validity of the questionnaire. Cronbach's alpha for the variables was calculated and obtained higher than 0.7, so the reliability of the questionnaire was also confirmed. 69351students who were members of the central libraries in Ferdowsi University of Mashhad, Shahid Chamran University of Ahvaz, Pardis of Tehran University, Tabriz, and Shiraz Universities composed the research population. The sample size was estimated 382 people according to Krejcie and Morgan tables. A stratified sampling with randomized strata proportional to the population was used to collect data. The data were analyzed implementing SPSS software.

    Findings

    According to research findings, age, educational grade and rate of referral to academic libraries have a significant relationship with their unplanned behavior in using the resources and services of this type of libraries. There was also no significant difference between gender, university and student educational groups with their planned behavior in utilizing university library resources and services.

    Conclusion

    The academic libraries must, in order to optimize use of resources and services, attracted audiences, and increased level of awareness and information of users pay special attention to be effective demographic factors on the unplanned behavior of users.

    Keywords: Information Seeking Behavior, Unplanned behavior, Demographic factors, Academic libraries
  • Establishing and Improving of Tacit Knowledge Sharing Network in Higher Education
    Asghar Zamani * Page 4
    Background and Objectives

    In today’s knowledge society, it is vital to use the experiences gained by directors and chancellors of organizations and their experts for success and educate new directors. But unfortunately, in higher education and especially in research centers and institutes, despite the important role of experience, documentation of experiences and the tacit knowledge are neglected for several reasons such as: lack of culture of writing, vagueness of the concept of organizational experience, lack of a proper method for documentation and sharing it, and lack of legal and supportive infrastructure. Accordingly, efforts should be made to extract accumulated knowledge in the minds of Chancellors and deputies of research centers and institutes, by documentation of experiences.  So, it will be possible to share knowledge and experience among new Chancellors and deputies. Therefore, the knowledge stored in research centers and institutes become a permanent usable resource. This study aimed to provide a model for establishing and improving of tacit knowledge sharing network in higher education. 

    Methodology

    This research was developmental and applied research. In this research, according to the subject and nature of the research, the research method was exploratory mixed method and. Therefore, this research began with a qualitative method and continued with the quantitative method for the generalization of the findings to the statistical population. In qualitative section, interview was used for data gathering. The questions of interview selected through literature review and consultation with some experts. It is notable that the interviews were semi-structured. Participants in qualitative section were experienced experts (Chancellors and deputies of research centers and institutes), theoretical experts (experts in the field of higher education), and experts in the field of experiences documentation. Some participants were experts in two or three fields of expertise. After implementing the interviews, an open coding method was used to analyze the qualitative data. Then, by calculating the reliability and validity, based on the gathered data, a questionnaire was developed. In the next phase, validity and reliability (by calculating Cronbach’s alpha) of questionnaire were confirmed and the questionnaire sent to the statistical population of the study (including all Chancellors and deputies, Heads of Offices of Chancellors and deputies, and Heads of Public Relations in research centers and institutes affiliated by the Ministry of Science and Technology and Research). Also, in quantitative phase, descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the collected data. 

    Findings

    One objective of study was to establish and improve the tacit knowledge sharing network in higher education. The other objective was to develop a model for documentation of experiences of chancellors and deputies of research centers and institutes in Iran. The findings indicated that four basic steps were involved in the process of establishing a knowledge sharing network and experiences and documenting organizational experiences of research institutes chancellors, which were the main pillar of the model.According to the results, the model had four factors including: documentation policy-making, documentation planning, documentation implementation, and monitoring, control, and sharing. The factors divided to 11 steps and 31 activities. Each activities complete one-step in the process. The model had a circle form to show that there was no stopping point in documenting experiences and at the moment the documentation of the experiences was completed and shared, a new stage of documentation of experiences begin to complete the previous experiences. 

    Discussion

    To document experiences in higher education, organizational and extra organizational policies should be reviewed and amended as necessary. Also, the documentation cycle of an experience never ends and is always reviewed and modified. In the issue of documenting experiences and sharing them, we are confronted with two related issues. But both have common prerequisites. The prerequisite for documenting organizational experiences and sharing tacit knowledge and experience in Iranian research institutes and centers includes: academic policy, legal support, organizational climate, academic culture, and individual culture. Research institutes and centers need policy and legal infrastructure to create contexts for documenting experiences and implicit knowledge sharing. Accordingly, efforts should be made to extract accumulated knowledge in the minds of Chancellors and deputies of research centers and institutes, by documentation of experiences. So, it will be possible to share knowledge and experience among new Chancellors and deputies. Therefore, the knowledge stored in research centers and institutes become a permanent usable resource. If Ministry of Science, Research and Technology would like to document organizational experiences, and to avoid trial and error at research institutions, it is suggested that the real will for documentation of experiences be developed in Higher Education Directors. Also, policy and legal and judicial issues in this regard be developed. It is suggested that the issue of documentation of organizational experience be included in the appointment of all chancellors of research institutions. Through the Board of Trustees, the subject of documentation of organizational experiences is cited as mission or vision. Finally, it is suggested to set up supportive and incentive laws (such as financial or spiritual, promotion laws, etc.) to support documentary makers and users of experiences.

    Keywords: Tacit Knowledge Exchange Network, Experience Documentation, organizational experience, Research Centers, Institutes, Higher Education
  • Ultra-Organizational Inhibitors of Theory building Capacity in Iranian Universities: Case Study of Tarbiat Modares University
    Mohammad Hasanzadeh *, Behrooz Rasuli, Elmira Karimi Page 5
    Purpose

    Considering the importance of theory building in scientific progress and development, the Iranian policy-makers have focused on this issue in policy-documents related to science, technology, and innovation. But it seems that in spite of the importance of this phenomenon in Iran, theory building has not been able to make significant progress. The purpose of this study is to examine the extra-organizational barriers to the growth of theory building capacity in Iran.

    Methodology

    Through a qualitative approach and Miles and Huberman method for analyzing qualitative data, 12 experts at Tarbiat Modarres University have been interviewed, and gathered data were analyzed and coded by MAXQDA software. Thus, extracted codes categorized in major themes to address research questions.

    Findings

    According to the findings, the barriers to the theory building can be categorized into organizational and meta-organizational groups. Since the focus of this study is on extra-organizational barriers, these barriers can be found in seven general categories, namely, the weak link between science and society, country's economic challenges, ineffective management of higher education, inefficient higher education, the difficulty of theory building, inappropriate educational policy, and inappropriate research policy.

    Originality: 

    Theory building is one of the key phenomena of higher education, which should not be neglected in the scientific progress; the first step towards realizing this phenomenon is identifying obstacles and challenges in this regards. The present study is conducted through a qualitative approach which provides an overview of the barriers of the theory building and allows policy-makers to think differently about the matter.

    Keywords: Theory Building, Iran, Barriers, Challenges, Higher Education, Scientific Progress
  • Information behavior of users in public libraries on the World Wide Web: A Phenomenological study
    Faramarz Soheili *, Sargol Rahimi Page 6
    Introduction

    Information growth and recognition of its values is important in personal and professional life for everyone. Thus, it is important to learn special skills in information seeking process during formal education. This study aimed to examine Information behavior of users of public libraries on the World Wide Web.

    Method

    The present research was conducted qualitatively, with a phenomenological approach, taking individuals as units of analysis. The research population was all users of public libraries in Saqez city. The sample size of this study was based on the saturation criterion of 25 people.

    Result

    Analyzing the data revealed five main themes for users of public libraries in Saqez city experiences of the internet, each having some sub-themes.

    Conclusion

    The results of this research can be of benefit to the individual, families and authorities. An important issue in this research is the need to educate users to understand the positive and negative aspects of the World Wide Web to make informed choices about resources and information. As well as the necessity of increasing the speed of the Internet and computer systems in public libraries and sending current awareness services, listing the contents of specialized journals and ... to the users' mail.

    Keywords: information behavior, users of public libraries, World Wide Web, Phenomenology, Saqez city
  • Investigating the impact of System Quality on the Relationship between User Characteristics and Using of Office Automation System of Lorestan University of Medical Science
    Simin Rezaee Page 7
    Purpose

    This study examined the relationship between the properties and use of office automation system with the mediated role of system quality.

    Methodology

    The tudy is applied research and has done by using analytical survey methods. Research population included all 10082 users of automation system. Using stratified sampling method by Morgan table 384 employees was selected. Data were collected using the questionnaire with validity (α =% 94).

    Findings

    The results showed that the observed values of attitudes in terms of users (90%), pleasure (94.4 %), confidence (76%) and expectations from information technology (91%); in terms of the quality system. (79%), Information quality (81%) and quality of service (73%) and the use of automation system (83%) at the P value level (P

    Keywords: Information System Quality, Office Automation System, System Users' Charachteristics, Information System Use
  • Study the gap between expectations and perceived usefulness of Korasan Razavi librarians from public libraries Management System capabilities (SAMAN) based on Expectation-Confirmation Theory
    Marzieh Golabian Moghadam, Iraj Radad, Hassan Behzadi * Page 8
    Purpose

    The main purpose of this research is a survey the gap between their expectations and perceived performance of SAMAN capabilities based on the expectation-confirmation theory.

    Methodology

    This research is functional and the method of the survey is descriptive-analytical approach. Statistical study of this research is All 220 librarians working in public libraries in the province of Khorasan Razavi that use SAMAN software. The data collection tool is questionnaire. In order to access the reliability of the data collection tool, Cronbach's alpha coefficient was used.

    Findings

    Findings showed that the gap between expectations and perceived performance is -0/415. Although, the results showed that there is little gap between expectations and perceived performance, but librarians expressed their satisfaction higher than average (3/519).

    Result

    The overall result indicates that SAMAN designers should try to fill this gap by the consideration of librarians changing expectations in order to cause SAMAN capabilities more usefulness.

    Keywords: Expectation, Perceived performance, Expectation confirmation theory, Saman software, Public Library
  • Impact of library freshness on user attraction: A survey on the viewpoint of the users of public libraries in Kermanshah city
    Amin Zare *, Mahmood Moradi, Mohsen Jafari Pages 17-36
    Background and objectives

    In the nature of all people, there is a desire for beauty and order and discipline. People are tired of being unconsciously tired of bedbugs, as well as confused. Tidy and orderly as well as beautifying the environment can make the environment happier and therefore more pleasant for the staff and clients, and this makes the mobility, learning and passion for work and service and service more and more. Ultimately, it will satisfy both parties. Libraries are no exception. The library should be so attractive that it will attract people. In the meantime, there appear to be a number of factors that have prevented this attraction and, as a result, the appeal to public libraries. The exterior and interior of the library appear to be very effective in this appeal, though the primary responsibility for designing and implementing decent and convenient buildings for public libraries is not borne by librarians, but the chief authority is delegated to civil engineers but staff and librarians. Public libraries can also make use of the criteria and parameters obtained in this applied research to make the most of the limited opportunities available to them and to the extent possible to make the public library environment happierIn this regard, the purpose of this study was to investigate the effect of juvenile public libraries on attracting users among public librarians in Kermanshah. The present study sought to test these hypotheses:. 1. Environmental sourcing has an impact on the attraction of users.2. Environmental makeup has an impact on the attraction of users.3. The environment has an impact on the attraction of users.4. The welfare sector has an impact on the attraction of users.5. Environmental elements affect the attraction of users

    Methodology

    This research is a kind of applied research that has been done in descriptive-survey method. The purpose of this study was to investigate the impact of the juxtaposition of public library environments on user attraction. The study population consisted of the public libraries of Kermanshah which according to the statistics of the Kermanshah Public Libraries Office by the end of September 1977 consisted of 24087 people including 9884 men and 14203 women. A stratified random sampling method was used to select the samples (each library was considered as one class). The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The required sample size was 378 based on Cochran's formula with 5% error rate. The questionnaires were then distributed to the public libraries of Kermanshah. It was collected directly by the researcher on site and finally 378 questionnaires were collected. Data were analyzed by SPSS software using descriptive statistics (frequency distribution table, minimum and maximum score, mean and standard deviation) and inferential statistics (simple and multiple regression).

    Findings

    The results of this research in the field of testing hypotheses are as follows:• The adjusted coefficient of determination for environmental sourcing is 0.103, which can account for 10.3% of the variation in the amount of users' absorption rate using the environmental sourcing variable. As a result, the first sub-hypothesis of the research is confirmed.• The adjusted coefficient of determination for environmental makeup is 0.144, which can account for 14.4% of the variation in the amount of user absorption using the environmental makeup variable. As a result, the second sub-hypothesis of the research is confirmed.• The adjusted coefficient of determination for the environmental space is 0.087, which can account for 8.7% of the variation in the amount of user absorption by using the environmental variable. As a result, the third sub-hypothesis of the research is confirmed.• The adjusted coefficient of determination for the welfare dimension is 0.224, which can be predicted by 24.7% of the variation in the amount of user absorption using the welfare sector variable. As a result, the fourth sub-hypothesis of the research is confirmed.• The adjusted coefficient of determination for environmental elements is 0.099, which can account for 9.9% of the variation in the amount of users' absorption by using environmental variables. As a result, the fifth sub-hypothesis of the research is confirmed.

    Conclusion

    From the results of this study, it can be concluded that the factors affecting the attractiveness of public libraries among the public librarians of Kermanshah affect the attractiveness of public libraries. Therefore, public librarians should aim to enhance the vibrancy of library environments. Some of the operational recommendations derived from the results of this study are:Managing book volumes on shelves, reducing congestion on the desk, increasing the number of desks and chairs, removing unused equipment and more.Proper layout of shelves, convenient access to the library repository, placing pots and decorative objects in the library, arranging sofas and chairs in the right place, signboard readability and more.Consider a convenient location for users to relax, appropriate library access conditions and the green space around the library.

    Keywords: freshness, public libraries, Kermanshah